Troostfoto

OI0A9326-70 r4

Wat moet je nu zeggen als iemand verdrietig is? Een woord van troost is vaak moeilijk te vinden. Vaak denk ik: “wat moet ik nu zeggen zonder de ander nog verdrietiger te maken?” Herken je dat?

Dan ben ik dus bang om iemand te kwetsen en zeg ik meestal maar niets. Maar aan de andere kant, als ik zelf verdrietig ben en er wordt niets tegen me gezegd, dan voel ik me er eigenlijk niet veel beter van worden. Dus niets doen is ook geen goede optie!

En als ik mezelf dan afvraag waar ik zelf behoefte aan heb, dan is dat wel contact. En als je dat niet met woorden kunt doen, dan kan je het misschien met een gebaar. Met een bloemetje, een hand op de schouder of misschien wel met een mooie kaart. Een kaart met een mooie afbeelding, het liefst door mijzelf gefotografeerd, is dan vaak mijn gebaar.

Al fotograaf realiseer ik me dat beelden misschien nog wel meer kunnen zeggen dan woorden. Als ik door het bos loop en een zonnestraal door de bomen zie komen, dan word ik daar blij van. Ik zie het dan weer letterlijk licht worden. Mijn moeder zegt altijd: “al is het nog zo donker, het wordt altijd weer licht”. En dit licht wil ik dan ook zo graag vangen op de foto zodat ik dit ook aan iemand anders laten zien.

DSCF7213 DSCF7302

Waar ik zelf ook blij van word en wat mij ook een beetje “lucht” geeft … dat is een mooie heldere blauwe lucht. Bij deze foto’s zie je dus een stukje verdriet, een stukje donker bos, een afstervend herfstblad, etc .. maar er komt ook een stukje licht of een lucht bij! Dat klaart lekker op en geeft weer een klein steuntje in de rug om wellicht een beetje opgelucht verder te gaan. Wat geeft jou eigenlijk troost?

OI0A9326-70 bOI0A9372-80

4 reacties

 1. Gerda op 28 februari 2017 om 12:45

  Dit is mooi. Prachtig die foto’s. En idd ze zeggen meer dan je in woorden kunt vangen.

 2. Boukje Canaan op 1 maart 2017 om 09:11

  Troost bieden d.m.v foto’s. Mooi Nicole. De fotos geven zeker aan dat je aan iets denkt en daarbij hoort vaak een gevoel en soms een emotie. Zonnestralen hebben we nodig om gevoed mee te worden. Dank voor de prachtige beelden en woorden.

 3. Rob de Joode op 9 maart 2017 om 11:00

  Dag Nicole, mooie woorden en passende beelden vullen elkaar aan. Daar ben je goed in geslaagd, mooi de balans gevonden. Mooi verwoord! Warme groet, Rob

  • Deezz Fotografie op 11 maart 2017 om 19:48

   Rob,
   Bedankt voor je mooie woorden!
   Groetjes Nicole

Laat een reactie achter